Cílem soutěže je nejen dosáhnutí podávání kávy zákazníkům v co nejlepší kvalitě na profesionální úrovni, ale i vlastní kreativitu a tvořivost barmanů. Soutěž tak umožňuje výměnu nápadů a informací pro práci s kávou.
Je zde odborná šestičlenná podpora (dva technici a čtyři degustátoři). Soutěž probíhá pod odborným dohledem, za plné komunikace s moderátorem i s porotci a úkolem je připravit za čtvrt hodiny čtyři espressa, čtyři cappuccina a čtyři volné nápoje na bázi espressa. Hodnotí se dodržování všech postupů, časový limit, zručnost barmana a chuť výsledné kávy. Každý ze soutěžících, který se zúčastnil kvalifikace, semifinále anebo finále získá certifikát se svým jménem a počtem bodu, které získal. Co se u nás bohužel na soutěži opomíjí, je kvalita kávy, o které se vůbec nemluví a téměř neklade důraz, ač kvalitní káva je nejdůležitějším pilířem dobrého espressa.