orfeo orfeocoffee

Kvetoucí čaje - vznik a příprava

Umění čaje


Setkání s čajem přináší řadu příjemných okamžiků. Jedná se hlavně o uvolnění těla i mysli, ale i o zvýšení koncentrace, osvěžení a dodání energie. Tisícileté požívání čaje v různých světových kulturách z této byliny dělá opravdovou autoritu. A proto nelze nevidět, že čaj působí velmi příznivě, až blahodárně na lidský organismus.


Naše služby vycházejí z tradice čajoven, které jsou u nás velmi rozšířené a navštěvované, avšak svým prostředím nejsou vždy vhodné či dostupné všem potencionálním zájemcům o čajovou kulturu. Proto je naším záměrem jít s čajem těmto lidem vstříc.


Proč použít čaj?



-          čaj se i dnes používá jako prostředek k navázání komunikace při nejrůznějších setkáních, především pro své schopnosti uvolnit mysl a zvýšit koncentraci,
-          při podávání čaje se využívají jeho přirozené vlastnosti, které jsou schopny nastolit soulad a pohodu mezi zúčastněnými,
-          uvolnění tak přichází na několika úrovních a to jak na úrovni smyslové tedy pomocí vůní a chutí, tak uvolnění tělesné podpořeno charakteristickými stimulujícími účinky čaje


To vše je samozřejmě podpořeno kulturou přípravy a podávání.


Čajový bar


Naše společnost se podřizuje informačnímu věku a rytmu doby, který je nesmazatelně vryt do našeho projevu. Tento způsob uvažování a života dal vzniknout charakteristickým modifikacím podávání čaje a jeho prezentaci v naší společnosti. Jsou to:


1) Kung-fu cha BAR


Tento velmi svižný způsob přípravy čaje, čerpající svou krásu z teatrálnosti čínských čajových obřadů, Vás upoutá svou křehkou a noblesní formou práce s tradiční keramikou. Vyniká také inspirující vůní a chutí výborných čajů typu Oolong.


2) Energy drink BAR 


Jelikož není možné opomíjet stimulující účinky kofeinových nápojů, mezi než čaj neodmyslitelně patří, snažíme se touto formou bez dogmatického pohledu na vychutnávání čaje vyzdvihnout jeho euforizující náboj a přiblížit tak našim klientům kouzlo čajového opojení. Nápoje na čajové bázi jsou míchány s dalšími ingrediencemi v nejvyšší kvalitě a čerstvosti.

3) Multikulturní BAR


Široká paleta vzpomínek čajového lístku na cestě k nám přináší rozmanitost pojetí vychutnávání, přípravy a podávání na cestách čaje. Tento typ servisu přináší na jednom podnose letité zážitky mnoha kultur, jež se poeticky spojují v jediném bodě přítomného okamžiku. Zjednodušeně se jedná o „českou čajovnu“, která přijatelně propojuje aspekty rozdílných čajových kultur.

4) Jak správně vychutnat kvetoucí čaj

Prostředky Pomůcky:

Skleněná kulatá konvička je nejvhodnější 

Množství: Jedna kulička kvetoucího čaje Voda: 80~85°C

Příprava: Nalijte horkou vodu do konvice, poté ponořte kuličku kvetoucího čaje. Můžete počkat a vychutnat si rozkvétání květu. Po 3~5 minutách, když je čaj připraven, vylijte všechnu vodu do mističek a ochutnejte.  Poté co čaj vypijete, naplňte znovu konvičku horkou vodou. Po 4~6 minutách je čaj opět připraven k vypití.  Opakujte druhý krok.  Po třetím kroku, chuť kvetoucího čaje už bude velmi jemná. Jestliže Vám však čaj stále chutná, je možno jej opět zalít horkou vodou a vypít. Tipy: Přestože kvetoucí čaj už nemá žádnou chuť, můžete jej nadále nechat v konvičce se studenou vodou. Je to velice hezká dekorace. Nezapomeňte však vodu měnit každý den.

5) Tipy a triky jak správně vychutnat kvetoucí čaje


Čaj vždy podávejte v čirém skle. Možnost pozorovat a obdivovat čajový květ je podstatou zážitku z pití kvetoucího čaje. Optimální konvičky z čirého varného skla najdete v naší nabídce. Chcete-li případně využít vlastní sklo, zvolte sklenice s širším dnem (čajový květ je u dna nejširší) a objemu 0,4 až 0,6 litru.
Do konvice k čaji nevkládejte míchací lžičku. Jakékoli míchátko brání čajovému květu v jeho plném rozvinutí a ruší celkový dojem. Čaj není potřeba míchat, s ohledem na velikost květu se čaj dobře vylouhuje v celém objemu, navíc se přirozeně promíchá při nalévání do hrníčků.
Ke kvetoucímu čaji servírujte malé hrníčky. Hrníčky s objemem okolo 0,1 litru patří k tradici vychutnávání zeleného čaje, odlévání čaje po malých dávkách rovněž prodlouží čas, po který se zákazník může těšit pohledem na vznášející se čajový květ. Vhodné skleněné hrníčky opět najdete v naší nabídce.
Kvetoucí čaj neslaďte. Zelené čaje se obecně nesladí. Pokud zákazník dává přednost přislazenému čaji, nechť jej sladí přímo v hrníčku, nikdy ne v konvičce – čaj (a tedy i pohled na čajový květ) by se zakalil, míchání čaje by čajový květ poškodilo. Rovněž doporučujeme sladit čaj medem, který nenaruší přirozenou chuť zeleného čaje s květinovým akcentem. Tip pro cukrárny: V Asii se namísto slazení samotného nápoje podávají k zelenému čaji drobné hutné sladkosti.
Kvetoucí čaj jako dekorace. Pokud si chcete užít pohled na čajový květ i po vychutnání čaje, tak vám doporučujeme znovu květ zalít a přidat do vody citrónovou šťávu. Květ vydrží ve vodě až čtyři dny a voda je stále čirá. Toto doporučujeme hlavně gastro provozovnám.

Účinky jasmínu


Jasmín zklidňuje játra, snižuje tlak i cholesterol a působí celkově protizánětlivě. Časté užívání jasmínového čaje může mnohdy navozovat euforické účinky. Navozuje dobrou náladu v případě depresí, či apatii.

 

Účinky Levandule


Levandule se už tradičně používá pro přípravu čaje, který má relaxační a uklidňující účinky. Takový čaj je vhodný všude tam, kde bojujeme s neduhy jako je nespavost, nervozita, stres, deprese, pocity napětí, bolesti hlavy, nepříjemné stavy v období klimakteria a pod. Levandulový čaj je vhodný i při trávících potížích, pomáhá při žaludeční nevolnosti, plynatosti a žaludečních a střevních kolikách. Přidávat ji můžeme i do bylinného čaje pro léčbu nemocí z nachlazení, spojených s dýchacími problémy, jako je angína, chřipka, rýma, bronchitida, zánět dutin a podobně. Těhotné ženy by se užívání levandule měly raději vyhnout.

 

Účinky chryzantémy


Pro zlepšení zraku, zmírnění únavy a proti zánětům.

 

Účinky Měsíčku


Měsíček uvolňuje křeče, povzbuzuje sekreci žluči a má protizánětlivé účinky. Působí antibioticky, mírně sedativně a podle některých prací z oblasti fytoterapie dokonce omezuje růst nádorových buněk. Používá se při špatném vyprazdňování a nedostatečné činnosti žlučníku, při žloutence a jaterních chorobách a při různých specifických zánětech, aplikuje se po vnitřních chirurgických zásazích, operacích novotvarů atp. Uplatňuje se také jako prostředek močopudný, podporující pocení a proti vnitřním parazitům, plísním a bércovým vředům. Účinkuje proti infekčním chorobám, kašli, napomáhá léčbě astmatu, zlepšuje činnost srdce při mírném poklesu krevního tlaku a bušení srdce a upravuje menstruaci.

 

Účinky Ženšenu


Ženšen není všelék ani zázrak. Je to rostlina, která zlepšuje několik procesů stárnutí (ateroskleróza, hypertenze, imunita, záněty atd.) a řeší několik důležitých problémů (stres, monoaminergní systém, spánek, erekce, plodnost atd.). Na otázku jak může mít ženšen tolik účinků jsou odpovědí jeho obsahové látky – zejména panaxosidy (ginsenosidy), jichž ženšen obsahuje několik desítek. Řízením osudu jsou všechny neškodné a jejich účinky se vyvažují tak, že mají celkově stabilizační (adaptogenní) vliv na lidskou fyziologii.

 

Účinky Laskavec


Amarant je užitečný především díky svému složení. Semena a listy amarantu obsahují velmi kvalitní bílkoviny, které se aminokyselinovým složením blíží až plnohodnotným bílkovinám živočišného původu. Především mají vysoký obsah lysinu, albuminů a sirných aminokyselin. Neměli bychom zapomenout zmínit také amarantovou vlákninu. Amarantová vláknina se využívá při léčbě zácpy a je výborná jako prevence rakoviny tlustého střeva, konečníku a vzniku střevních divertiklů. Amarant je vhodný pro malé děti a starší osoby, protože obsahuje aminokyselinu, která podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk a duševní vývoj dítěte. Také pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu. Samostatně se využívají semena i listy amarantu.

http://www.youtube.com/watch?v=mnH3EAES8_8