Ohodnoťte si kávu doma
Zkuste si uspořádat hodnocení kávy doma. Stačí si zakoupit tři nebo čtyři různédruhy kávy a připravit pro rodinné příslušníky zajímavou ochutnávku. Při hodnocení pražené kávy se zaměřujeme na posouzení celkové sladěnosti, jemnosti, aromatičnosti a lahodnosti vůně a chuti.
Aby porovnání káv bylo objektivní, použijte stejné porcelánové hrnečky, dávkujte stejné množství kávy i horké vody, a po zalití kávy přikryjte vhodnou pokličkou nebo třeba podšálkem na dobu 6ti minut. To je doba potřebná k dostatečnému vyluhování rozpustných látek z kávy do nálevu a také se sníží teplota, takže se při ochutnání nespálíme. Nejprve nazvedněte pokličku, přičichněte a znovu přikryjte. Pak lžící obsah hrnečku zamíchejte a znovu přikryjte. Teď znovu k nálevu přičichněte a porovnejte s předchozím vjemem, který jste si zapamatovali. Pak teprve naberte kávu na lžíci a ochutnejte. Během hodnocení si nezapomeňte dělat poznámky. Zjistíte, že i z jednoho nebo dvou doušků lze jakost kávy ohodnotit a bezprostředním porovnáním různých káv zaznamenáte i ty nejjemnější rozdíly v chuti i vůni kávy.
Obecná kritéria pro hodnocení kávy:
Typ (arabica, robusta atd.)
Chuť (měkká až ostrá)
Vzhled a barva (pražených a mletých zrn)
Kyselost (chudá, jemná, příliš na povrchu)
Věk (staré zrno, čerstvé zrno)
Vady (kyselá, nedozrálá, zatuchlá)
Postřehnutelné nuance (vyprahlá, vodnatá, stará)
Celkové hodnocení (neutrální, kořenitá, tvrdá)
Aroma (vůně nezřetelná až silná)
Chuťová plnost (hranatá až pronikavá)