orfeo orfeocoffee

Nejčastěji připravované druhy kávy

Nejčastěji připravované druhy kávy

Espresso - malý šálek silné kávy připravené ve vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes porci kávy. Nejlepší espresso bývá z klasických ručních pákových kávovarů, které dokážou na povrchu kávy vyrobit hustou pěnu. Klasická porce espressa je 7 g na 30 ml vody. Pro milovníky silné kávy je určena káva ristretto, kde na stejné množství kávy použijeme pouze 20 ml vody. Lungo je dvojitá porce kávy - 14 g na přibližně 50 ml vody.

Cappuccino - správné cappuccino začíná u kvalitního mléka, z kterého našleháme horkou párou mléčnou pěnu. Do šálku s espressem pak přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. V mnoha kavárnách se používá ke zdobení cappuccina skořice, kakao nebo čokoláda, popřípadě šlehačka.

Macchiato - obdobná příprava jako u cappuccina, ale použije se pouze espresso a mléčná pěna.

Latte - jeden díl kávy a dva až tři díly teplého mléka.

Turecká (arabská) káva - originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně namleté kávy s vodou, popřípadě i s cukrem a uvedení do varu v klasické džezvě (nádobka z mosazi, mědi, stříbra nebo oceli na přípravu kávy). Vodu s kávou celkem třikrát přivedeme k varu a necháme usadit, poté můžeme servírovat.

Mocca káva - u nás nepříliš často používaný způsob spočívá v použití speciální dvoudílné šroubovací mocca konvice, v jejíž spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Zahříváním spodní části dojde k varu a horká pára proniká přes sítko do horní části konvice.

Alžírská káva - kávu ozdobíme šlehačku a přelijeme vaječným krémem, který pozvolna stéká na dno sklenky.

Irská káva (Irisch coffee) - kávu smícháme s třtinovým cukrem a irskou whisky, zjemníme smetanou, kterou pozvolna vlijeme na konec.

Americano (American coffee) - díl espressa a dva díly vroucí vody - káva, kterou můžeme bez problémů konzumovat ve větším množství.

Frapé (ledová káva) - osvěžující letní káva - do šejkru připravíme rozpustnou kávu, cukr a mléko a důkladně protřepeme. Můžeme zdobit šlehačkou.