orfeo orfeocoffee

Vše o čaji Dilmah

Některé významné události z této doby, jako například Bostonské pití čaje, vešly do dějin. Britská indická společnost tehdy propašovala rostlinky čajovníku z Číny do Indie a pak na Cejlon (Srí Lanku). Čajový průmysl se zrodil již v roce 1860 na troskách kávového průmyslu, neboť kávovníky byly napadeny plísní a musely být vykáceny. Byly nahrazeny mnohem odolnějším keřem čajovníku.  Alchymie půdy, slunce a deště na rajském ostrově Cejlon představovaly pro pěstování čaje ideální podmínky. Po počátečních úspěšných pokusech pěstování čaje na nejvyšších svazích byly plantáže rozšířeny i do středních a nižších poloh. Cejlon dodal čaji další rozměr tím, že vytvořil variace chutí, vysoké kvality, charakteru a vzhledu podle jednotlivých regionů. Cejlonský čaj se tak posunul na vrchol čajového průmyslu a byl velmi vyhledávaný pro svou jedinečnou kvalitu a rozmanitost. Díky své schopnosti vytvářet širokou škálu chutí je cejlonský čaj vyráběn na objednávku, aby hýčkal chuťové pohárky různých národů. V každé zemi se cejlonský čaj stal jedničkou na trhu. Všechny významné značky čajů na celém světě vybudovaly svou pověst na tom, že dodávají výhradně cejlonský čaj.

„To je ve stručnosti velký příběh čaje. Jako Srílančan jsem na něj hrdý a usilovně se snažím uchovat odkaz, pravost a tradice, které z čaje učinily lahodný nápoj, přinášející potěšení všem vrstvám společnosti,“ říká pan Merill J. Fernando, zakladatel společnosti Dilmah a dále vypráví. „Zasvětil jsem čaji 55 let a posledních 30 let bylo nejsmutnějším a nejbolestivějším obdobím mé profesní kariéry. Byl jsem bezmocným svědkem ničení tohoto průmyslu ze strany nadnárodních společností. Udělaly z čaje běžnou komoditu, aby maximalizovaly své zisky. Producenty čaje a jejich dělníky uvrhli do bídy a spotřebitelům omezili výběr v obchodech. Nadnárodní společnosti převzaly čajový průmysl. Získaly většinu drobných společností – mnohé z nich byly rodinnými podniky – a ti, kteří je nechtěli prodat, byli vytlačeni z trhu nekalou a bezohlednou konkurencí.

Nadnárodní společnosti získaly kontrolu nad čajem odstraněním konkurence, což také připravilo o živobytí mnoho dodavatelů ze zemí, kde se čaj pěstuje. Brzy dosáhly kontroly nad trhem i nad zdroji. Od té doby váš šálek čaje již není tím, co býval!“ 

Zrození značky Dilmah, 100% čistého cejlonského čaje z jediného místa původu.

„Když jsem pozoroval zkázu čajového průmyslu, žalostnou chudobu pěstitelů čaje v mé zemi i v jiných zemích a výběr čajů omezený na obyčejné komoditní čaje, odhodlal jsem se uvést na trh čaj Dilmah s přesvědčením, že pěstitelům přinesu naději na lepší budoucnost a spotřebitelé uvítají možnost popíjet kvalitní cejlonský čaj,“ pokračuje M. J. Fernando.

DILMAH JE JEDINÁ MEZINÁRODNÍ ZNAČKA ČAJE, KTEROU VLASTNÍ PĚSTITEL A VÝROBCE V JEDNÉ OSOBĚ.

  „Značka Dilmah vrátila světu 100% čistý cejlonský čaj z jediného místa původu – nyní svěžejší, bohatší a plný chuti, protože je balen u zdroje a dodáván na trh neobvykle čerstvý. V našem rodinném podniku neexistují žádné mezičlánky. Čaj Dilmah dodáváme na trh sami, a tak nyní na Srí Lance zůstávají výdělky, které dříve odváželi zahraniční obchodníci. Z těchto peněz jsou placeni naši dělníci, podporována širší komunita i naše ekonomika, čímž se tento průmysl udržuje.“ DILMAH JE PRVNÍ ETICKÝ ČAJ NA SVĚTĚ. Zakladatel značky Dilmah ctí odkaz čaje. Z lásky k pravému čaji a jeho sdílení s milovníky čaje znovu zavedl autentickou, stovky let starou ortodoxní metodu jeho výroby. Koncepce designu a balení

„Design a balení čaje Dilmah odráží integritu značky. Každý prvek na obalu je skutečný: naše čajové plantáže, naši dělníci a výrobní zařízení vyprávějí příběh značky Dilmah, pravého čaje! Nemusíme spoléhat na exkluzivní design a jeho prvky, které se ve skutečnosti k čaji nevztahují. Kdybychom to dělali, jen bychom zákazníky odváděli od pravdy.“

Většina čajových sáčků Dilmah je zabalena ve fóliových přebalech. Sypané čaje jsou vakuované a chráněné fólií. Se značnými náklady tak společnost zachovává jedinečnou čerstvost svého čaje. Čerstvost je důležitá kvůli antioxidantům, jež jsou prospěšné zdraví. I ostatní nyní používají fóliové obaly, ale to je jen kosmetika. Pokud čaj není zabalen čerstvý, nemá balení ve fólii pro spotřebitele žádný význam.

Čaj Dilmah je ojedinělý svou čerstvostí, kvalitou a rodinnou filozofií, ze které vychází. Jedinečné vlastnosti, kvůli nimž ho lidé kupují, nemá žádný jiný čaj!

„Pečujeme o čaj od plantáže až do vašeho šálku. To je nyní rodinná tradice. A co víc, čaj Dilmah můžete pít s naprosto čistým svědomím,“ to je filosofie zakladatele a jeho rodiny - je potřeba vyřadit prostředníka (a jeho zisk) a své produkty prodávat sami. To je zárukou, že výrobci čaje nejsou vykořisťováni a plody jejich práce mohou být znovu investovány do čajových plantáží a přinášet užitek dělníkům, obchodu i ekonomice Srí Lanky.

DILMAH JE SKUTEČNĚ ETICKÝ ČAJ!

Pět pilířů

INTEGRITA – NÁŠ ZÁKAZNÍK

KVALITA – TRADICE – ETIKA

ČÍM SE ODLIŠUJEME

1. JAKÝ JE ČAJ Z JEDINÉHO MÍSTA PŮVODU?

Čaj z jediného místa původu se získává z jedné země. Dilmah je z ostrova Cejlon (na němž leží stát Srí Lanka), který produkuje ten nejlepší čaj na světě. Jediné místo původu objasňuje, proč je čaj Dilmah velmi konzistentní co do kvality a chuti. Stoprocentně čistý cejlonský čaj z jediného místa původu, balený u zdroje, je čerstvější, bohatší na antioxidanty a plný aroma a chuti. Čaj z jediného místa původu je pravým opakem směsí z mnoha míst původu.

2. JAKÝ JE ČAJ Z MNOHA MÍST PŮVODU? 

Je to směs čajů z několika zemí, sestavená tak, aby bylo dosaženo cenových cílů, většinou bez ohledu na jiné činitele, jako jsou kvalita, chuť a čerstvost. Není konzistentní. Zdroje se mění, jakmile se objeví levný čaj z nových zemí. Některé směsi čaje z mnoha míst původu obsahují čaj z 30 až 35 různých oblastí.

3. 100% ČISTÝ CEJLONSKÝ ČAJ

Produkty Dilmah z běžného černého čaje obsahují vždy 100% čistý cejlonský čaj nejvyšší kvality na světě. Cejlonský čaj je jedinečný tím, jak je rozmanitý, i přesto, že všechen vyrostl na tak malém ostrově. Je to také celkově nejdražší čaj na světě.

4. ČERSTVOST JAKO ZE ZAHRÁDKY

Společnost Dilmah sídlí na Srí Lance, která je největším světovým vývozcem čaje. Všechen náš běžný černý čaj je balen čerstvý v místě původu během několika dní po sběru čerstvých lístků na čajových plantážích. Čerstvost je klíčová pro antioxidanty, jež činí čaj zdravým nápojem. Téměř všechny ostatní mezinárodní značky jsou baleny v zemi spotřeby z dovezeného čaje, který stárne v lodích a skladištích, tisíce kilometrů od svých kořenů. Než se takový čaj namíchá, zabalí, označí a dodá do supermarketů, je starý obvykle 10 až 12 měsíců. Antioxidantů stárnutím rychle ubývá.

5. NEMÍCHANÝ ČAJ

Před několika lety většina mezinárodních značek získávala svou kvalitu zcela nebo z velké míry z cejlonského čaje. Rostoucí poptávka a konkurence na trhu je přiměla používat levnější zdroje. Cejlonský čaj používaly stále méně a méně a nyní ho většina z nich už nepoužívá vůbec! Cejlonský čaj je drahý, protože je velmi kvalitní, a to je hlavní důvod, proč od něj ve svých výrobcích upustily.

6. BALENÝ U ZDROJE

DILMAH je balen u zdroje (na Srí Lance) – právě tam, kde vyrostl, a je rozeslán nezvykle čerstvý do supermarketů v celém světě. Téměř všechny ostatní mezinárodní značky čaje jsou baleny ve spotřebitelských zemích. Je-li čaj balen u zdroje, nápoj z něj připravený je svěžejší, bohatší a chuťově rozvinutější. Některé směsi z mnoha míst původu mohou být baleny v zemi, kde se čaj pěstuje, ale tím na čerstvosti nezíská, protože některé jeho komponenty jsou dovezeny z jiných zemí. 

7. PRVNÍ ETICKÝ ČAJ VŮBEC

Pěstitelé čaje žijí v chudobě, protože jejich plodinu vykupují obchodní společnosti za velmi nízké ceny, často nižší, než jsou náklady na její vypěstování. Přidanou hodnotou, značkou a prodejem se vytváří značný zisk, který je specialitou obchodních společností. Tento zisk je realizován mimo Srí Lanku a ostatní pěstitelské země. Čaj Dilmah je pěstován a balen na Srí Lance a na trh jej dodává rodina pod svou vlastní značkou. Pokud kupujete čaj Dilmah, výdělky, které jinak odvážejí cizinci, zůstávají na Srí Lance! Dostávají se k dělníkům na čajových plantážích i k širší komunitě a jsou investovány do budoucnosti průmyslu, což zajišťuje jeho udržitelnost. Dilmah je první opravdu etický čaj na světě.

8. ČESTNÝ OBCHOD

Čestný obchod je vznešená myšlenka, ale v případě čaje není ničím víc než marketingovou strategií. U některých značek označených jako Fair Trade je mezi pěstiteli čaje a spotřebiteli 3 až 5 mezičlánků. Tam, kde jsou mezičlánky, jsou pěstitelé vykořisťováni. Čestný obchod znamená to nejkratší spojení mezi pěstiteli a supermarkety! 

9. ČAJ CTC A PRAVÝ, TRADIČNÍ KLASICKÝ ČAJ

Čaj CTC se odchyluje od pravé, tradiční, ortodoxní metody výroby čaje. CTC upustil od stovky let staré metody výroby čaje kvůli komerčnímu zisku dosahovaném uspokojením poptávky po rychlejší přípravě nápoje z čajových sáčků. Tomu byla obětována značná část charakteru a chuti čaje. Také se radikálně omezila škála tříd na pouhé tři CTC třídy – Broken Pekoe (BP), Pekoe Fannings (PF) a Pekoe dust (BD) – z více než 30 starých zavedených a velmi oblíbených tříd u tradiční, ortodoxní výrobní metody.

Tradiční čaj, neboli čaj vyrobený ortodoxní cestou, zachovává dokonalý vzhled, charakter a chuť rozmanitých tříd. Dilmah je věrným stoupencem tradičního čaje. To vysvětluje, proč čaj Dilmah chutná zcela jinak než čaj jakékoli jiné značky.

10. DILMAH MÁ TVÁŘ

Tvář zakladatele se objevuje na každém balení čaje Dilmah. Představuje jeho osobní záruku kvality a čerstvosti čaje Dilmah. Dilmah je mezinárodně znám jako jeden z nejkvalitnějších čajů a je nyní vyvážen do 91 země světa. Staré značky čaje, které na trhu dominují, dnes odkazují na své zakladatele, aby doložily integritu. Tito zakladatelé byli prostí, obyčejní lidé. Prodali své značky, ale zachovali si vlastní integritu a filozofii. Kdyby viděli, co se dnes děje jejich jménem, byli by velmi nešťastní.

Rodina vynikajících čajů

Prvotřídní/Standardní cejlonský čaj Sáčky bez visačky, sáčky s visačkou, sáčky v přebalu, sypaný čaj vakuově balený.

Zelený čaj

Z obavy, že bezohledný marketing nebude chránit přirozené dobré vlastnosti zeleného čaje, slíbil zakladatel značky, když před deseti lety na trh uváděl první zelený čaj Dilmah, že bude tvořit jen produkty z přírodního zeleného čaje. Dilmah nabízí >

 - Zelený čaj se skořicí

 - Zelený čaj s kardamomem

 - Zelený čaj Sencha

 - Zelený čaj s marockou mátou

 - Jasmínový zelený čaj

 - Sáčkovaný přírodní zelený čaj

 - Sypaný jasmínový zelený čaj

 - Sypaný přírodní zelený čaj

 - Speciality/Čaje pro gurmány

 - Speciální výběr obsahuje populární druhy Ceylon

 - Supreme

 - English Breakfast

 - English Afternoon

 - Earl Grey

 - Irish Breakfast

 - Darjeeling

 Tyto produkty byly vyvinuty proto, aby každému názvu vrátily chuťový profil a charakter čaje, který s nimi byl původně spojován. Jsou to běžné černé čaje. Například English Breakfast je bohatý, tělnatý, světlý čaj z hornaté oblasti Dimbulla na Srí Lance. Irish Breakfast má velmi silnou chuť s tmavým tónem čaje z oblasti Ruhuna. Každý čaj má svůj vlastní výrazný charakter a chuť.

Velmi uznávaná britská autorka z oblasti stravování, Fiona Beckett, napsala do londýnského listu THE LONDON TIMES: „Earl Grey Dilmah je vynikající – nejlepší, jaký jsem kdy ochutnala – a silný Breakfast Tea a Afternoon Tea jsou také výborné.“ – The Times, Londýn, 20. října 2001.

Exotické ovocné čaje

Pochutnejte si na pravém cejlonském čaji s příjemnou příchutí ovoce. Tento výběr nabízí nejkvalitnější cejlonský čaj s řadou ovocných příchutí.

Ovocné příchutě doplňují tu nejlepší kvalitu 100% čistého cejlonského čaje Dilmah z jediného místa původu. Jemně voní, nepotlačují vůni čaje.

 - Borůvky a vanilka,

 - Hruška

 - Pomeranč a zázvor

 - Mango

 - Vanilka

 - Jahoda

 a mnoho dalších

Bio čaj

Výběr Bio čaje pochází z čajových zahrad středních poloh. Velká pozornost je věnována tomu, aby při pěstování čaje nebyly použity žádné umělé insekticidy či hnojiva.

Bylinné čaje/Ovocné čaje

Vyvinuli jsme malou kolekci pečlivě připravených bylinných a ovocných čajů.

 - Čisté květy heřmánku

 - Šípek a ibišek

 - Čistá máta

 - Přirozeně kořeněné bobulové ovoce

 - Přirozeně kyselý citron a limetka

Asijské koření

V roce 1505 portugalský objevitel Vasco Da Gama brázdil svět kvůli koření. Dobyl rajský ostrov Cejlon a od té doby Portugalci dodávali cejlonské koření do Evropy po 150 let, dokud je neporazili Holanďané, kteří zde zůstali dalších 150 let.

Výběr kořeněných čajů Dilmah byl vytvořen především pro rostoucí skupinu mladých lidí, kteří mají rádi asijská kořeněná jídla a nápoje. Tyto čaje přitahují stále více mladých lidí.

Ve směsích pro oblíbený nápoj se snoubí jemná vůně skořice, kardamomu, zázvoru s kvalitním tradičním černým čajem.

 - Zázvorový kořeněný čaj

 - Cejlonský zázvorový čaj

 - Kořeněný čaj s kardamomem

 - Kořeněný čaj se skořicí

 - Cejlonský skořicový čaj

 - Čaje vybrané

 - Naše poslední novinka

 - Watte selection

Svými čaji Ranwatte, Udawatte, Medawatte a Yatawatte představují pro potěšení milovníků čaje zdravou alternativu k oblíbené kávě. Chuť čajů evokuje Champagne, Pinot Noir, Shiraz a Cabernet Sauvignon, a vzniká tak synergie čaje a vína! Čaje Watte přinášejí uvolnění. Nejen znalci ocení, jak lahodný a uklidňující nápoj je čaj!

RAN WATTE

 Cejlonský čaj z jednoho regionu

 Z vysoké polohy (1800 m n.m.)

 Jemný nálev, lehký a vyzrálý, ve stylu dobrého šampaňského.

UDA WATTE

 Cejlonský čaj z jednoho regionu

 Z vysoké polohy (1200 – 1500 m n.m.)

 Tělnatý, vyvážený a osvěžující. Ve stylu Pinot Noir!

MEDA WATTE

 Cejlonský čaj z jednoho regionu

 Ze středních poloh (600 – 900 m n.m.)

 Silný, bohatý a tělnatý čaj. Ve stylu Shiraz!

YATA WATTE

 Cejlonský čaj z jednoho regionu

 z nížiny (do 300 m n.m.)

 Těžký, robustní, syté barvy. Ve stylu Cabernet Sauvignon!